Subota, 16 Prosinac 2006 13:49

Recepti

MESO S TIBLICE (LOJDRICE)

SASTOJCI:

Meso:
svinjske šunke i plećke dobro nasoliti, prodimiti u pušnici, prokuhati i peći u pećnici

Kosana mast:
svinjsku slaninu narezanu na rezance kuhati 1 sat. Odstraniti kožicu i mljeti u stroju za mljevenje mesa.

PRIPREMA:
Na dno tiblice staviti red kosane masti, red mesa .... završiti s mašću. Mast treba dobro potisnuti da između mesa i masti ne bi ostao zrak. Tiblicu staviti na hladno. Nakon 2 mjeseca meso u tiblici dozrije i može se servirati.


KUKURUZNA ZLEVANKA S MAKOM

SASTOJCI:

500 g Kukuruznog brašna, 200 g Pšeničnog oštrog brašna, 1 svježi kvasac, 500 ml toplog mlijeka, 200 ml ulja , 2 jaja, 30 g šećera sol, 1 žličica naribane limunove korice, 200 ml kiselog vrhnja

Nadjev:

250 g mljevenog maka, 150 g šećera, 1 Vanilin šećer, 200 ml mlijeka

Preljev:

200 ml kiselog vrhnja

Posipavanje:

šećer u prahu

PRIPREMA
:
1.Kvasac razmutite u malo mlijeka, u koje ste dodali žličicu šećera, i ostavite da se diže oko 5 minuta.
2.Kukuruzno i oštro brašno pomiješajte, dodajte šećer, sol, ulje, jaja, mlijeko, vrhnje, limunovu koricu i dignuti kvasac, promiješajte i ostavite stajati 15 minuta.
3.Mak, šećer i vanilin šećer pomiješajte i prelijte vrelim mlijekom.
4.Polovicu dignute smjese rasporedite po nauljenoj tepsiji, rasporedite pripremljeni mak i pokrijte ostatkom tijesta.
5.Tijesto prelijte vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta.

 

TUROŠ (sir)

SASTOJCI:

1 kg svježeg kravljeg sira, 2 dg soli, 2 dg mljevene crvene paprike

PRIPREMA:
Svježi kravlji sir posoliti, posipati mljevenom paprikom i dobro izmješati. Smjesu oblikovati u male stošce, visine 6 cm, te ih osušiti na dimu ili suncu. Turoš poslužiti s kukuruznim kruhom, lukom i kiselim krastavcima.

 

MEĐIMURSKA PRETEPENA JUHA

SASTOJCI:

50 g kosane masti, 150 g mesa iz tiblice, 1l goveđeg temeljca, 3 g crvene mljevene paprike, 2 lista lovora, 1 češanj češnjaka, 2 dl kiselog vrhnja, 50 g hajdinske kaše, 5 g suhih vrganja, 1 žlica glatkog brašna, sol, papar po potrebi

PRIPREMA:
U dubljoj posudi zagrijemo i kratko pržimo kosanu mast. Suhe vrganje namočimo u par žlica vruće vode pa nakon pet minuta ožmemo. Na mast dodajemo meso narezano na kockice, crvenu papriku, lovor i sjeckani češnjak. Kratko pržimo pa zalijemo temeljcem. Dodamo vrganje i opranu hajdinsku kašu. Pustimo da zavrije i kuhamo oko 10 min. Maknemo sa vatre pa umiješamo kiselo vrhnje u koje smo umutili brašno. Vratimo na vatru da zavrije I po potrebi začinimo. Za pravi ugođaj, poslužimo u zemljanoj posudi uz domaći kuruzni kruh.

    logo porcijunkulovo bez godineV2

    evisitor logo

    pps

        

Vremenska prognoza


6 °C
ČAKOVEC